www.strevni-nemoci.cz
www.strevni-nemoci.cz
Hledej na www.Strevni-Nemoci.cz
..:: Created by [PeT Design] © 2o13 ::
Info.. Co je to M. Crohn? Otázky & Odpovědi Slovníček pojmů Alternativní medicína Klasická medicína Léčitelé & Šarlatáni Lékaři & Nemocnice Medikamenty Diskuze Životní příběhy Dieta & Jídelníček Zajímavé odkazy
 
Střevní onemocnění jako je Crohnova choroba nebo Ulcerózní kolitida, je ovlivněno tím, co jíme. Správná strava může náš zdravotní stav podstatně ovlivnit k lepšímu, zažívací trakt není zbytečně zatěžován a vystavován potravinám, které hlavně v období vzplanutí nemoci škodí a dráždí. Důležitá je také prevence, čím déle jíme pouze potraviny, které jsou "dovolené", tím déle si můžeme užívat klidového stavu.
Tyto stránky Vám přinášejí speciální recepty, které jsou určené pro nemocné Crohnovou chorobou nebo Ulcerózní kolitidou. Recepty sem vkládáte vy sami, uživatelé těchto stránek a pomáháte tak ostatním, protože těchto speciálních receptů není nikdy dost a špatně se shánějí. Zde jsou přehledně uspořádány a k dispozici pro všechny návštěvníky.



 

Základní bezezbytková dieta

Dostal jsem od stálého návštěvníka těchto stránek, zdravím a děkuji Honzo (Tyčkine), hezký leták se základní bezezbytkovou dietou. Nejedná se o žádné dogma, ale spíše o jisté doporučení a pravidla, kterými bysme se měli řídit a to hlavně v době vzplanutí nemoci, aby si postižený úsek co nejvíce odpočinul. U této nemoci nejvíce platí, že člověk si sám musí zjistit co mu dělá dobře a co ho naopak ničí. Když je člověku dobře, troufne si na ledacos, když je mu špatně tak i z obyčejné vody ;-)

TIP: Pokud máte někdo zaručenou dietu nebo nápad, pošlete mi ho emailem a já ho zde také zveřejním. Vlastní recepty můžete vkládat [ZDE]

Dieta bezezbytková je složená z potravin, které zanechávají ve stolici velmi málo zbytků; nedráždí sliznici střev, neprovokují ke zvýšené peristaltice. V dietě je zvýšené množství bílkovin, snížená dávka tuků, kalorická hodnota je snížená.

Výběr potravin

Nápoje: čaj, minerálky bez kysličníku uhličitého, slabé ovocné šťávy
Pečivo: pouze bílé - veka, rohlíky, netučné moučníky připravené z piškotového těsta doplněné jemným džemem nebo sněhem z bílků (zapečeným)
Přílohy: bramborová kaše při toleranci mléka, v opačném případě ředěná vývarem z brambor, těstoviny, jemný knedlík, rýže
Polévky: vývar z libovolného masa nebo mrkve doplněný rýží nebo těstovinami, jemně nastrouhanými brambory nebo mrkví
Maso: pouze libové, telecí, hovězí, vepřové, kuře, kapr, filé, z uzenin pouze dušená šunka
Tuky: pouze čerstvé máslo na pečivo, do pokrmů až při dokončení
Sýry: nízkotučené, bez příchutí, netučný tvaroh
Vejce: v menším množství, samostatně co nejméně, lépe je zařadit do pokrmů
Ovoce: syrové pouze banány, meruňky pouze kompotované bez slupky, jablka oloupaná podusit zcela do měkka a domixovat
Zelenina: žádná syrová, jen mrkev nastrouhaná a dušená, mrkvové pyré

Technologické postupy při vaření

Vařit, dusit, péci bez tuku, pokrmy doplnit máslem až po dohotovení, nepřepalovat tuk! Omáčky zahustit jen zálivkou nebo na sucho opraženou moukou.

Nepovolené technologické postupy

Smažení, restování, pečení na tuku, postupy, při kterých vzniká tvrdá kůrka, zahušťování jíškou

Nepovolené potraviny

Nápoje: mléko, káva, kakao, ostré ovocné šťávy a štávy z koncentrátu, jakýkoliv alkohol, coca cola a podobné nápoje, tonic, nápoje s kysličníkem uhličintým - bublinky
Ovoce: syrové, kompot s tvrdou slupkou a dužinou - hrušky, ananas se zrníčky - jahody, maliny, angrešt, kiwi
Zelenina: žádná syrová, nakládaná ani mražená, sterilované saláty s nálevy, kapusta, zelí (ani čínské), kedlubny, ředkvičky, porek, cibule, česnek, rajčata, okurky, květák, křen
Luštěniny: v jakékoliv úpravě
Houby: ani odvar z hub ;-)
Maso: bůček, lojovaté hovězí, příliš tučné vepřové, uzené, skopové, zvěřina, tučné ryby, vnitřnosti
Uzeniny: salámy, párky, klobásy, jitrnice, jelita, tlačenka, paštiky, žádné masové konzervy
Tuky: lůj, sádlo, škvarky, šlehačka
Přílohy: brambory, kynuté knedlíky, smažené bramborové hranolky a krokety
Koření: všechny druhy
Pochutiny: kečup, kořčice, majonézy, tatarská omáčka, lahůdkové saláty (bramborový, vlašský..)


Nejezte přeslazené pokrmy, konzervované potraviny!

Originál diety si můžete stáhnout [ZDE]

zpět nahoru  zpět na hlavní stranu


©2oo6 - 2o13 www.strevni-nemoci.cz Seo servis www.w3c.org www.w3c.org